Back to school: voor het eerst naar de middelbare school?

 

De zomervakantie is (bijna) afgelopen. De kinderen moeten weer naar school en jij weer aan het werk (als je dat niet al was, natuurlijk). Gaat je kind voor het eerst naar de middelbare school? Dan nog even wat tips!



Alle schoolspullen in huis?

Zolang de kinderen nog op de basisschool zitten zal je nog niet heel veel spullen nodig hebben. Een fijne rugzak, een etui met wat inhoud, een schoolbeker en eventueel een lunchtrommeltje en dan ben je er wel. O ja, en de gymkleren dan natuurlijk. Gaan de kinderen naar de middelbare school, dan wordt het een uitgebreider verhaal. Je hebt een lijst gehad waar alles op staat wat je hebben moet. Loop deze nog maar even na voor de zekerheid! Zeker voor beginnende leerlingen op de middelbare school is het heel vervelend als het niet klopt! Als ‘brugsmurf’ is alles toch al eng…en een leraar die je verwijt dat je je spullen niet op orde hebt, daar moet je kind echt niet aan denken!

Kaften

Die schoolboeken (als je kind die nog heeft en nog niet alles met een tablet doet) zullen gekaft moeten worden. Zorg voor mooi, stevig kaftpapier! Ik weet nog dat ik altijd verbaasd was over de soorten kaftpapier die bij sommige warenhuizen aangeboden werden. Het leek wel alsof alleen meiden naar school gingen… Alles was roze of bloemetjes en dat soort dingen. Gelukkig had onze prijsvechtende supermarkt ook schoolspullen in de zomervakantie en zat daar gewoon zwart, effen groen en camouflage bij… Ik heb geen idee hoe het dit jaar gesteld is, maar soms is het even zoeken om ook voor jongens iets leuks te vinden. Tenminste, dat was wel mijn ervaring. Tip voor bij het kaften: plak een plakbandje over de hoekjes heen en bij de boven- en onderkant van de rug van het boek. Dat zijn de plekken waar het snelst scheuren inkomen. Door de plakbandjes kan je dit nog even langer voorkomen.

Is de schoolroute bekend?

Veel kinderen moeten nu verder reizen dan ze gewend zijn. Misschien moet jouw kind ook wel naar een andere stad. Hoe gaat hij? Met de fiets of met het openbaar vervoer? Hoe dan ook: zorg dat je kind goed weet hoe hij reizen moet. Ga nog even een keer met hem de route doen. Gaat hij op de fiets? Doe dan toch ook een keer de route met het openbaar vervoer en zorg dat hij wel een ov-chip heeft. Mocht hij een lekke band hebben of opeens code rood van toepassing zijn (😉), dan weet hij tenminste toch hoe hij thuis moet komen én heeft hij ook een ov-chip zodat hij reizen kan.

Op tijd naar bed

Laat je kind alvast weer wennen aan het schoolritme door de laatste dagen alvast de bedtijden weer iets normaler te krijgen. Ook slim om uitgerust aan het schooljaar te beginnen! Zeker de eerste weken staan bol van nieuwigheden, wat gewoon van ieder kind veel energie vraagt. Je interesse tonen moet je zeker doen, maar blijf er niet over doorzagen. Ook dat kan namelijk heel vermoeiend zijn. Zolang hij zijn verhaal maar kwijt kan als hij daar behoefte aan heeft! En vaak komen die verhalen wel als hij weer even uitgerust is. Dus niet als hij meteen uit school komt, maar wel opeens tijdens het avondeten of als je ’s avonds nog even met elkaar voor de buis hangt.



Stevige rugzak

Nog even een afsluitende tip: kies voor je kind voor een stevige rugzak. Boeken zijn idioot zwaar en goedkope rugzakken die je bijvoorbeeld bij de supermarkt koopt begeven het vrij snel. Bloedje irritant én uiteindelijk ben je dus helemaal niet goedkoper uit. Mijn ervaringen met Eastpak zijn heel positief, ook met de service als er iets aan de hand is. Ze hebben leuke uitvoeringen en ook Eastpaks die speciaal bedoeld zijn om ook een tablet of laptop mee te nemen. Mijn jongens hebben er allemaal hun hele schoolbaan mee gedaan. En ikzelf heb al jaren een rugzak mee tijdens mijn vakanties en andere uitstapjes. Oké, dat was eigenlijk de eerste rugzak van mijn oudste, maar hij bleek te groot te zijn…Dus heeft hij een andere gekregen en ik heb deze ingepikt. Waarbij meteen dus nog een tip: alles moet in de rugzak passen, maar voorkom dat je een te grote koopt. Dat is helemaal niet fijn voor de jongens als je driedubbel dik bent 😉. O ja, en zorg dat je een rugzak koopt die goed aansluit bij je kind, zodat het wel draagcomfort biedt. Ook belangrijk voor zijn rug!

Reacties